Erfaringssamling Adressesperre

 Foto/illustrasjon: ne2pi/Shutterstock.com

Vedtak om adressesperre kan gjøres av av Politiet ved Kripos, eller barnevernet i den enkelte kommune via fylkesnemnda. Denne gangen vil vi dele erfaringer og få gode råd om hvordan kommunen og fylkeskommunene kan håndtere adressesperre når det fattes av barnevernet.

I samarbeid med DigiViken inviterer KiNS til samling for kommunalt og fylkeskommunalt ansatte som arbeider med trusselutsatte personer med adressesperre. Med oss har vi Bufdir, Folkeregisteret (Skattedirektoratet), Kripos og et knippe med kommunale medlemmer som vil gi oss faglig påfyll og utfordre oss på samarbeide innenfor rammene av arbeidet.


(Tar forbehold om endringer i programmet)

Program

Kl. 09:30 
Velkommen ved KiNS

Kl. 09:35 - 10:20
Adressesperre -  Bufdir informerer

Informasjon som kan identifisere adressen til elever, pasienter, ansatte og innbyggere som omfattes regelverk for adressesperre, skal behandles i henhold til beskyttelsesinstruksen.

Adressesperre i Folkeregisteret er et tiltak for å beskytte trusselutsatte personer, dvs. personer som står i fare for å bli utsatt for alvorlig kriminalitet rettet mot liv, helse eller frihet. Typiske eksempler er vitner, informanter og personer som har blitt eller er utsatt for vold og trusler.

  • Ansatte i kommuner og fylkeskommuner må forholde seg til tiltaket adressesperre på riktig måte
  • Det må klargjøres hvilke krav som skal stilles til systemer (inkludert manuelle), som behandler adresser eller andre geo-lokaliserende opplysninger.
  • Kommuner og fylkeskommuner må kjenne ansvarsområdet med manuelle og digitale systemer.

- ved Bufdir


Kl. 10:20 - 10:40 Pause


Kl. 10:40 - 11:10
Erfaringsdeling fra Skattedirektoratet / Folkeregisteret

Skattedirektoratet er ansvarlig for drift og forvalting av folkeregisteret og er opptatt av kvalitet og sikkerhet rundt informasjonene og dataene som lagres der. De sitter på mye relevant erfaring knytte til kvaliteten og sikkerheten rundt vedtak om adressesperre som kommer fra kommunene og Kripos. Du vil få med deg nyttig informasjon som vil være viktig for kommunen eller fylkeskommunens rutiner og praktisk håndtering av elever og barn med adressesperre.

- ved Skattedirektoratet


Kl. 11:10 -12:00
Hvordan håndtere adressesperre?

Praktiske erfaringer fra kommunale medlemmer med påfølgende drøfting og dialog med salen.

- ved kommunale medlemmer.


Kl. 12:00 - 13:00 Lunsj


Kl. 13:00 - 13:45
Hvordan dele erfaring med andre som har tilsvarende roller i andre kommuner?
Ofte kan det oppleves som en ensom rolle eller at man er alene om et stort ansvar. Da er nettverk og samarbeid med kollegaer i andre kommuner og fylkeskommuner et viktig tiltak for å styrke sikkerheten og ivaretakelsen av den trusselutsatte. 

Her vil vi få høre erfaringer fra både kommune og fylkeskommune nivå før vi i grupper og plenum drøfter hvordan man kan samarbeidet  og samtidig ivareta sin taushetsplikt og sikkerheten til den trusselutsatte.

- ved kommunale medlemmer.


Kl. 13:45- 14:15 Pause


Kl. 14:15 - 14:45
Dataflyt, digitale identiteter og adressesperre

En av de store utfordringene med adressesperre er at alle elever skal ha en digital feideidentitet. Det byr på utfordringer i hele verdigkjeden som det er viktig å ha klart for seg. I denne programposten deles det erfaringer og kunnskap fra relevante offentlige aktører.

- ved KS Digital


Kl. 14:45 - 15:15
Veiledning og samarbeid

Tba, tba, tba

- ved TBA


Kl. 15:15 - 15:30
Oppsummering  og takk for i dag


 

Påmelding

Er Kommunen eller bedriften du tilhører medlem av KiNS?
Ikke kryss av her dersom det er kommune/ fylkeskommune som skal betale. Kun organisasjoner som ikke kan ta imot EHF-faktura, krysser av her, og får da faktura på epost.
Skriv fakturaadressen. Merk at den kan være en annen enn adressen til f.eks. rådhuset
Dette er et viktig felt for at fakturaen skal komme frem, spesielt i større kommuner. Fakturareferanse kan være en kode for avdeling eller bestillingsnr eller kort og godt navnet til personen som har meldt seg på. Vi ser også at det ofte blir oppgitt avdelingslederens navn som referanse.
Her kan du skrive melding til arrangør som er relevant for arrangementet. For eksempel om du trenger spesiell mat på grunn av allergier ell. lignende. Si også fra til hotellet om spesielle behov ved rombestillingen hvis det er aktuelt.
Påmelding er bindene. Endringer kan gjøres fram til og med påmeldingsfristen mot et gebyr på kr 500.
- bevis at du er menneskelig

Les mer

Relaterte artikler


Kontakt oss

Kontaktpersoner


Nyttig

Nyttige verktøy til bruk i lokalt arbeid med informasjonssikkerhet og personvern
Verktøykasse
KiNS består i dag av over 370 kommuner, fylkeskommuner og bedrifter.
Bli Medlem
Hold deg oppdatert på KiNS sine aktiviteter og nyheter gjennom vårt nyhetsbrev
Meld deg på nyhetsbrev