I samarbeid med DigiViken inviterer KiNS til samling for kommunalt og fylkeskommunalt ansatte som arbeider med trusselutsatte personer med adressesperre. Med oss har vi Bufdir, Folkeregisteret (Skattedirektoratet), Kripos og et knippe med kommunale medlemmer som vil gi oss faglig påfyll og utfordre oss på samarbeide innenfor rammene av arbeidet.
(Tar forbehold om endringer i programmet)
Program
Kl. 09:30
Velkommen ved KiNS
Kl. 09:35 - 10:20
Adressesperre - Bufdir informerer
Informasjon som kan identifisere adressen til elever, pasienter, ansatte og innbyggere som omfattes regelverk for adressesperre, skal behandles i henhold til beskyttelsesinstruksen.
Adressesperre i Folkeregisteret er et tiltak for å beskytte trusselutsatte personer, dvs. personer som står i fare for å bli utsatt for alvorlig kriminalitet rettet mot liv, helse eller frihet. Typiske eksempler er vitner, informanter og personer som har blitt eller er utsatt for vold og trusler.
- Ansatte i kommuner og fylkeskommuner må forholde seg til tiltaket adressesperre på riktig måte
- Det må klargjøres hvilke krav som skal stilles til systemer (inkludert manuelle), som behandler adresser eller andre geo-lokaliserende opplysninger.
- Kommuner og fylkeskommuner må kjenne ansvarsområdet med manuelle og digitale systemer.
- ved Bufdir
Kl. 10:20 - 10:40 Pause
Kl. 10:40 - 11:10
Erfaringsdeling fra Skattedirektoratet / Folkeregisteret
Skattedirektoratet er ansvarlig for drift og forvalting av folkeregisteret og er opptatt av kvalitet og sikkerhet rundt informasjonene og dataene som lagres der. De sitter på mye relevant erfaring knytte til kvaliteten og sikkerheten rundt vedtak om adressesperre som kommer fra kommunene og Kripos. Du vil få med deg nyttig informasjon som vil være viktig for kommunen eller fylkeskommunens rutiner og praktisk håndtering av elever og barn med adressesperre.
- ved Skattedirektoratet
Kl. 11:10 -12:00
Hvordan håndtere adressesperre?
Praktiske erfaringer fra kommunale medlemmer med påfølgende drøfting og dialog med salen.
- ved kommunale medlemmer.
Kl. 12:00 - 13:00 Lunsj
Kl. 13:00 - 13:45
Hvordan dele erfaring med andre som har tilsvarende roller i andre kommuner?
Ofte kan det oppleves som en ensom rolle eller at man er alene om et stort ansvar. Da er nettverk og samarbeid med kollegaer i andre kommuner og fylkeskommuner et viktig tiltak for å styrke sikkerheten og ivaretakelsen av den trusselutsatte.
Her vil vi få høre erfaringer fra både kommune og fylkeskommune nivå før vi i grupper og plenum drøfter hvordan man kan samarbeidet og samtidig ivareta sin taushetsplikt og sikkerheten til den trusselutsatte.
- ved kommunale medlemmer.
Kl. 13:45- 14:15 Pause
Kl. 14:15 - 14:45
Dataflyt, digitale identiteter og adressesperre
En av de store utfordringene med adressesperre er at alle elever skal ha en digital feideidentitet. Det byr på utfordringer i hele verdigkjeden som det er viktig å ha klart for seg. I denne programposten deles det erfaringer og kunnskap fra relevante offentlige aktører.
- ved TBA
Kl. 14:45 - 15:15
TBA
Tba, tba, tba
- ved TBA
Kl. 15:15 - 15:30
Oppsummering og takk for i dag